Beschrijving
English Breakfast zwarte thee
Een typerende “breakfast” thee. Een volle en stevige smaak.
Er zijn vele soorten thee in de wereld.
Zo ook de English breakfast zwarte thee. De thee van Coffee & Tasty is zorgvuldig geselecteerd en is een perfecte combinatie van biologisch, eerlijk, modern en traditioneel.
Goede contacten met theeplantages wereldwijd maken de kwaliteit van onze theesoorten uniek en door de korte lijntjes hebben we zicht op eerlijke handel en een goed product.
Thee bestaat al enkele duizenden jaren. In oude Chinese literatuur is er al over te lezen. Hoe thee precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Er bestaan verschillende theorieën hiervoor. Boeddhistische monniken hebben uiteindelijk de thee naar Japan gebracht. Omdat boeddhisme de belangrijkste religie was in Japan werd de groene thee een nationale drank in Japan. Rond het jaar 1600 kwam de eerste thee naar Europa. Dit hebben we te danken aan de V.O.C. Nederland is dus een belangrijke speler geweest in de introductie van thee in Europa.
Thee komt van de theeplant (Camellia Sinensis). Afhankelijk van het droogproces ontstaat een groene, oolong of zwarte thee. De plukperiode (First Flush, Second Flush etc.), de groeitijd van de plant en het deel van de plant wat wordt geplukt de smaak en kwaliteit.
Rooibos, ‘kruidenthee‘ en ‘fruitthee‘ zijn niet echt theesoorten. Deze komen van andere planten, kruiden, vruchten of struiken en worden vaak infusies genoemd.
De classificatie van thee gebeurd vaak door het toevoegen van bepaalde letters. Deze betekenen het volgende:
OP, Orange Pekoe.
Orange Pekoe is een omschrijving om bladeren in zwarte thee te beschrijven. De naam verwijst naar de zilveren bladhaartjes van bepaalde type theeplanten. Pekoe kan worden vertaald als “wit” wat slaat op de kleur van de fijne pluisjes onder de jonge scheuten.
Orange (Oranje) schijnt te verwijzen naar het Nederlandse Koningshuis Oranje-Nassau.
Door de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) werd Orange gebruikt om thee te verkopen en de ‘koninklijke klasse’ te onderstrepen.
FOP, Flowery Orange Pekoe.
Flowery duidt op grotere bladeren van de plant. Vaak worden deze geplukt van nieuwe scheuten. FOP bestaat altijd uit twee bladeren en een knop.
GFOP, Golden Flowery Orange Pekoe.
In dit geval verwijst Golden naar het uiterste puntje van de gouden theeknoppen.
TGFOP, Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.
Hier verwijst Tippy naar de hoeveelheid “Golden” tipjes in de thee. De TGFOP bevat meestal een groot deel gouden puntjes van theeknoppen.
FTGFOP, FinestTippy Golden Flowery Orange Pekoe.
FTGFOP thee bestaat uit echt alleen de aller beste thee en is dus altijd van zeer hoge kwaliteit.
SFTGFOP, Special FinestTippy Golden Flowery Orange Pekoe.
Speciaal voor thee wat echt uniek en zeer zeldzaam is.
f.f., first flush
De first flush is, zoals de naam al zegt, thee uit de eerste pluk. Dit is de lentepluk en is vaak geplukt in maart en/of april. Omdat dit de allereerste pluk na de winterpauze is, heeft de thee een mooier aroma. De thee heeft tijd gehad om langzaam te groeien en is daardoor extreem bloemig, fris en geurig. Vaak is deze thee beperkt leverbaar omdat de oogst vaak minder is.
Voor ‘broken’ thee wordt een ‘B’ toegevoegd aan de naam, bijvoorbeeld BOPÂ (Broken Orange Pekoe).
Voor kleinere delen van het blad, bekend als “fannings”, wordt een “F” toegevoegd. Bijvoorbeeld BOPFÂ (Broken Orange PekoeFannings).
Na “fannings” krijgen we dust. Deze wordt aangegeven met een extra “D”. Bijvoorbeeld BOPDÂ (Broken Orange Pekoe Dust).
Fannings en dust worden vaak gebruikt voor de productie van theezakjes omdat dit vaak goedkoper is en de kleine deeltjes meer smaak afgeven. Makkelijk en snel, maar minder van kwaliteit.
Coffee & Tasty is al jaren uw leverancier van hoogwaardige koffie en thee en aanverwante artikelen.
Ca. 40 koffievarianten en 200 theevarianten uit voorraad leverbaar!
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.