Snelle levering in heel NL

Specialty Coffee, kwaliteit gegarandeerd

Specialty Coffee
Specialty Coffeee. Wat is het precies? En wat is het verschil met andere koffie? Lees er alles over in deze blog.

De wereld van Specialty Coffee

Koffie is een van de meest geliefde dranken ter wereld, maar wat veel mensen niet weten, is dat er een heel segment van de koffiewereld bestaat dat zich toelegt op de productie van exceptioneel hoge kwaliteit koffie: Specialty Coffee.

Deze term is misschien nieuw voor sommigen, maar voor koffieliefhebbers en professionals in de koffie-industrie is Specialty Coffee de heilige graal van de koffiewereld.

Wat is Specialty Coffee?

Specialty Coffee verwijst naar een koffie van de hoogwaardigste kwaliteit. Ongeveer 1% van de wereldwijde koffieproductie is Specialy Coffee. 

De Specialty Coffee Association (SCA) beoordeelt koffiebonen op een schaal van 1 tot 100 door middel van cupping.

Bij cupping worden verschillende criteria, waaronder smaak, aciditeit, geur, body en balans van de koffie beoordeeld.

Cupping is een gestandaardiseerde methode om koffie te evalueren aan de hand van 11 criteria. Uiteindelijk krijgt de koffie een score (maximaal 100). Alleen koffie met een score hoger dan 80 mag verkocht worden als Specialty Coffee. 

Keuring door Q graders

Het cuppen volgens de SCA richtlijnen en het waarderen van koffie gebeurd door Q-graders.

Een Q-Grader is een échte koffiekenner. De ‘Q’ staat voor quality, Q-Graders keuren dus de koffie op kwaliteit.

Elke koffie in ons assortiment, is gekeurd door Q-Graders Niels te Vaanholt (2nd best cuptaster of the world 2018, Dutch cuptasting champion 2018) en Judith Konsten van Mocca d’Or.

In Nederland zijn ongeveer 30 Q-Graders. Dit aantal varieert echter. Als Coffee & Tasty zijn we dus best trots op Niels en Judith.

Door te ruiken, kijken en te proeven geven Niels en Judith de koffie een score van 0 tot 100. Allle koffievarianten in ons assortiment hebben minimaal een score van 80 of hoger en zijn dus Specialty Coffee!

Wat maakt het bijzonder?

Zoals hierboven vermeldt hebben al onze koffievarianten van Mocca d’Or een minimale SCA-score van 80 gekregen. De koffie van Coffee & Tasty behoort dus tot de 1% Specialty Coffee van de wereld. Uniek dus!

Daarnaast hebben we niet alleen gekeken naar de kwaliteit van de boon, maar ook om hoe deze is geteeld, geoogst, verwerkt, gebrand en uiteindelijk bereid. Dit alles speelt een rol in de uiteindelijke smaak en kwaliteit van de koffie.

Koffiebranderij Mocca d'Or

Inmiddels werken we ruim 15 jaar nauw samen met koffiebranderij Mocca d’Or in Zwolle.

Is de koffie eenmaal beoordeeld is het aan de brander om de ruwe koffie of groene koffie met de meest optimale recepten te branden zodat de beste smaak uit de boon wordt gehaald. 

Mocca d’Or rooster volgens de Slowroast methode, waardoor de koffiebonen in kleine batches en langzamer worden gebrand. Hierdoor wordt een maximale smaak en kwaliteit bereikt. Ambacht en vakmanschap!

 

Conclusie

Specialty coffee is niet zomaar koffie. Het is een product waar veel zorg, aandacht en kennis in is gestoken, van het telen van de koffiebonen tot het branden en bereiden ervan.

Bij Coffee & Tasty zijn we daarom enorm trots op onze Specialty Coffee.

Op deze manier leveren we de beste kwaliteit koffie aan jou. Probeer het zelf en ervaar het verschil dat Specialty Coffee kan maken in je dagelijkse koffieritueel.

Uitgelicht

Gerelateerd

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Geen producten in winkelmand

Verder winkelen