Snelle levering in heel NL

Zelf ijsthee maken

zelf ijsthee maken

Zelf ijsthee maken: onze 5 favoriete smaken

Wie kijkt er niet uit naar de zomer? En dan is er niets zo verfrissend als een glas zelfgemaakte ijsthee. Het is het perfecte drankje voor die lange, zonnige dagen, een picknick in het park of gezellig samen met vrienden in je eigen achtertuin. In deze blog vertellen we hoe je met eenvoudige ingrediënten en methoden zelf heerlijke ijsthee kunt maken. Of je nu geniet van de zon of verkoeling zoekt in de schaduw, ijsthee is de ultieme zomerse dorstlesser. Laten we snel kijken hoe je zelf de lekkerste ijsthee maakt.

Hoe maak je zelf ijsthee?

Zelf ijsthee maken moeilijk? Niet als je weet hoe je aan de slag moet. Er bestaan verschillende soorten zetmethoden met allen hun eigen bereidingstijd. Maar allemaal met hetzelfde eindresultaat: een heerlijke zelfgemaakte ijsthee. We vertellen je graag meer over de meest populaire manieren om zelf ijsthee te maken. 


Cold brew  


We beginnen met de simpelste maar misschien wel de meest geduld vereisende methode om ijsthee te maken: de cold brew. Het mooie van cold brew is dat het verrassend eenvoudig is; het echte ‘werk’ gebeurt terwijl je slaapt. Voor een liter ijsthee heb je slechts 5 tot 10 gram losse thee nodig, afhankelijk van hoe sterk je je thee graag hebt. Over het algemeen kun je voor kruiden- en groene theeën iets meer gebruiken dan voor zwarte thee, omdat deze subtielere smaken hebben. 


Het proces is eenvoudig: vul een kan of karaf met water, voeg je favoriete losse thee toe en laat het geheel een nachtje in de koelkast staan om te trekken. Na ongeveer 12 uur is je ijsthee klaar om gefilterd te worden. Het is belangrijk om de thee te zeven voordat je het serveert, tenzij je het niet erg vindt om een paar losse blaadjes in je glas tegen te komen. Voor een extra frisse twist kun je naar smaak nog wat fruit of munt toevoegen. 

 

Het resultaat? Een zachte, verfijnde ijsthee waarin alle delicate tonen van de thee naar voren komen. De koude extractiemethode zorgt ervoor dat de thee niet bitter wordt, wat vooral bij groene thee nog wel eens wil gebeuren wanneer deze met heet water wordt gezet.  


Shock/flash brew 

 

De shock brew, ook wel bekend als flash brew, is een fantastische methode voor het maken van ijsthee. Het is perfect voor als je niet de hele nacht wil wachten. Het proces is eenvoudig: zet je thee zoals je normaal zou doen, maar gebruik slechts de helft van de hoeveelheid water die je normaal zou gebruiken. Het water dat je minder gebruikt, compenseer je met ijsblokjes. Als voorbeeld; als je normaal 1 liter water gebruikt voor je thee, gebruik dan nu 500 ml heet water en vul dit aan met 500 gram ijsblokjes. Zodra de thee de juiste tijd heeft getrokken, giet je deze direct over de ijsblokjes. Het hete thee-extract koelt onmiddellijk af wanneer het in contact komt met het ijs, waardoor je ijsthee in een oogwenk klaar is! 

 

Deze methode zorgt niet alleen voor een snelle afkoeling van de thee, maar behoudt ook de diepte en complexiteit van de smaak. Omdat de thee snel afkoelt, worden de frisse en heldere tonen van de thee benadrukt, zonder dat de bitterheid die soms ontstaat bij het overtrekken van de thee een kans krijgt. Het resultaat is een ijsthee die zowel verfrissend als rijk van smaak is, klaar om direct geserveerd te worden.  

 

Chilled brew 

 

De chilled brew methode vereist iets meer geduld en is ideaal voor degenen die vooruitplannen. Bij de chilled brew zet je een sterke thee door iets meer theeblaadjes te gebruiken dan normaal; reken op ongeveer 1,5 maatschepje per gebruikelijke hoeveelheid. Na het zetten laat je de thee afkoelen tot kamertemperatuur en zet je het vervolgens in de koelkast om verder te koelen. Voordat je de thee serveert, vul je een glas met flink wat ijsblokjes en schenk je de afgekoelde thee eroverheen. Een nadeel van deze methode is de wachttijd; het duurt even voordat de thee volledig is afgekoeld. Ook kan de thee soms wat bitter of te sterk uitvallen, omdat de smaken blijven ontwikkelen zolang de thee afkoelt. Toch, voor wie de tijd neemt, levert chilled brew een rijke en verfrissende ijsthee op die de diepte en complexiteit van de thee benadrukt. 

Onze 5 favoriete theeën om zelf ijsthee mee te maken

Je kan met elke thee zelf ijsthee maken, maar de ene thee smaakt net wat lekkerder als ijsthee dan de ander. Wij zetten onze 5 favoriete theeën voor je op een rijtje zodat jij thuis aan de slag kunt om zelf de lekkerste ijsthee te maken.  

Munt

Munt is ideaal voor het maken van ijsthee. Zowel met verse munt als met onze gedroogde versie maak je in een handomdraai de lekkerste, verfrissende ijsthee. Munt heeft een frisse, verkwikkende smaak die perfect is voor een heerlijke ijsthee. Bij het trekken in koud water komen de frisse, kruidige aroma’s van munt prachtig naar voren, waardoor het een populaire keuze is voor een verkoelend zomerdrankje.

Elegance

De ‘Elegance‘ theeblend, met zijn verfijnde mix van groene en witte thee, yunnan, jasmijnbloesem en gevriesdroogde aardbeistukken, is ideaal voor ijsthee. De jasmijn voegt een licht bloemige toon toe en als er iets het gevoel van zomer oproept zijn het wel aardbeien natuurlijk. Om met onze Elegance theeblend zelf ijsthee te maken raden wij de cold brew methode aan. Dit omdat groene thee nogal snel bitter kan worden als je hier te veel, te heet water opschenkt.

Citroen sencha

De citroen sencha, met zijn verkwikkende combinatie van groene Sencha thee, lemongrass en citrusschil, is de perfecte keuze voor een verfrissende ijsthee. De citrustonen bieden een natuurlijke, frisse zuurheid die de ijsthee een levendige kick geeft. Citrus heeft niet alleen een verkoelend effect, het lest ook nog eens uitstekend de dorst. Dit maakt de citroen sencha de perfecte keuze om zelf ijsthee mee te maken. Ook hier adviseren we de cold brew methode bij aan om te voorkomen dat de ijsthee te bitter wordt.   

Meloen ananas groene thee

Meloen en ananas roepen beelden op van zonovergoten dagen en luie middagen aan het strand. Het is dan ook niet voor niets dat onze meloen-ananas-groene thee de perfecte thee is om zelf ijsthee mee te maken. De combinatie van lichte, frisse groene thee met de tropische noten van ananas en meloen creëert een ijsthee die zowel verfrissend als onweerstaanbaar is. Ben jij klaar om jezelf eventjes naar een exotisch oord mee te laten voeren? 

Sunfruit fruitthee

Sunfruit thee, met zijn mix van ananasvlokken, honingmeloen, mango, papayavlokken en rozijnen, brengt de essentie van zomerfruit in je glas, ongeacht het seizoen. Deze fruitige blend is perfect voor ijsthee, dankzij de natuurlijk zoete en tropische smaken die koud net zo goed tot hun recht komen als warm. De toevoeging van hibiscusbloesem geeft een lichtzure toets, wat de thee een aangename frisheid geeft. Het is een ideale keuze voor wie op zoek is naar een verfrissende, zoete dorstlesser zonder de toegevoegde suikers. 

Coffee & Tasty: jouw adres voor koffie en thee

Of je nu op zoek bent naar een verfrissende ijsthee voor de warme dagen, de perfecte blend voor jouw ochtendroutine, of een uniek cadeau voor een speciaal iemand. Coffee & Tasty heeft alles wat je nodig hebt! Met een uitgebreide selectie van de fijnste koffiebonen en theebladen, van klassieke smaken tot exotische blends, vind je bij ons altijd iets naar jouw smaak. Laat je inspireren door ons aanbod en maak van elk kopje een bijzonder moment.

Uitgelicht

Gerelateerd

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Geen producten in winkelmand

Verder winkelen