Snelle levering in heel NL

Koffiebonen versus gemalen koffie

Koffiebonen versus gemalen koffie

Koffiebonen versus gemalen koffie

Waar de één een volautomaat heeft staan met ingebouwde bonenmaler, koopt de ander liever gemalen koffie voor in het filterapparaat. En dan is er nog de groep die koffiebonen koopt en ze thuis zelf maalt, met de hand of met een machine. Maar wat is nou eigenlijk beter? Zit er een verschil tussen het kopen van gemalen koffie of koffiebonen. En hoe lang blijven koffiebonen of gemalen koffie eigenlijk goed? We vertellen het je allemaal in deze blog.

Koffiebonen of gemalen koffie?

Of je koffiebonen of gemalen koffie koopt hangt ten eerste helemaal af van het koffiezetapparaat dat je gebruikt. In sommige koffiemachines kun je alleen maar koffiebonen gooien. De koffiemaler zit in de machine. Maar heb jij een filter koffiezetapparaat, schenk je je koffie op in een V60 of een Chemex, of maak je je koffie op het vuur in een moka pot, dan sta je ineens voor het dilemma. Koop je koffiebonen en maal je het zelf of koop je gemalen koffie?

Wat belangrijk is bij de aanschaf van koffie, is de datum van branding. Kijk dus niet naar de THT-datum maar naar de branddatum. Bij goede kwaliteitskoffie staat dit vaak op de verpakking. Het liefst heb je koffiebonen van twee tot maximaal tien dagen na branding. Dit heeft alles te maken met het ontgassen van de koffiebonen. Na deze dagen is de koffieboon op z’n best en klaar voor gebruik.

Gemalen koffie kopen

Misschien heb je geen bonenmaler in huis en kun je niet anders dan gemalen koffie kopen. Of je gaat voor gemak en koopt daarom gemalen koffie. Het malen van koffie, zeker met de hand, kan een tijdrovend klusje zijn. Er zijn tegenwoordig elektrische bonenmalers op de markt die binnen enkele seconden je koffiebonen malen. Maar als je nog ouderwets met de hand je koffie maalt en je koffie moet zetten voor je verjaardagsvisite, dan kun je wel eventjes bezig zijn. Dat is ook de voornaamste reden dat mensen gemalen koffie kopen: tijdswinst en gemak. Maar voor de kwaliteit van de koffie is het eigenlijk beter om koffiebonen te kopen en thuis zelf te malen.

 

Het zit namelijk zo. Zodra gemalen koffie in aanraking komt met zuurstof vervliegen er allerlei aroma’s en verliest de koffie daarmee zijn smaak. Je kunt je voorstellen dat als je een pak gemalen koffie niet goed afsluit en er twee weken later weer een koffie van zet, de smaak heel anders is dan in het eerste kopje koffie. Je kunt dit enigszins te lijf gaan door gemalen koffie goed te bewaren maar eigenlijk koop je het liefst koffiebonen. Want wist jij dat koffiebonen hun smaak na ongeveer 4 weken verliezen. Gemalen koffie al na 10 dagen!

Maalgraad van de koffiebonen

Wat veel mensen niet weten is dat de maalgraad zeer belangrijk is voor de smaak van je koffie. Alles valt en staat met de juiste maalgraad. Voor espresso wil je een zo’n fijn mogelijke maalgraad, op deze manier extraheer je in korte tijd alle smaken uit de koffieboon. Voor filterkoffie gebruik je liever een grovere maling. Omdat er meer water gebruikt wordt heeft de koffie langer de tijd om smaak af te geven met een grovere maling. Zeker als je een cafetière gebruikt wil je een grove maling, om koffiegruis in je koffie te voorkomen.

 

Koop je toch liever gemalen koffie in de winkel, geef dan aan op welke manier jij je koffie zet. Dan kunnen ze rekening houden met de maalgraad. Maal jij je koffie thuis? Probeer dan verschillende maalgraden uit tot jij je voorkeur gevonden hebt.

Koffiebonen bewaren

Voor het lekkerste kopje koffie koop je dus koffiebonen. Maar hoe bewaar je deze nou het beste? Koffiebonen bewaar je het liefst zo donker mogelijk en in een goed afgesloten verpakking. De kwaliteit van de koffieboon wordt namelijk minder door zonlicht, zuurstof en temperatuur. Dat je koffiebonen in de koelkast zou moeten bewaren is een fabeltje. Koffiebonen nemen snel aroma’s over en ook het vocht in de koelkast doen de bonen geen goed. Koffiebonen bewaar je daarom het beste bij een stabiele kamertemperatuur. Dus gewoon in de keuken, maar niet in de buurt van de oven.

 

Over het bewaren van je koffiebonen in de vriezer zijn de meningen verdeeld. Zoals gezegd houdt een koffieboon van een stabiele kamertemperatuur en niet van vocht. Maar heb je een veel te grote zak koffiebonen gekocht en wil je deze langer bewaren? Dan kun je deze, indien goed luchtdicht verpakt, eventueel in de vriezer bewaren voor maximaal 3 maanden. Laat de bonen wel eerst goed op kamertemperatuur komen alvorens je ze gaat malen.

Hoelang blijven koffiebonen goed?

Bewaar jij je koffiebonen luchtdicht en in het donker, dan kun je ze gerust anderhalve maand bewaren. Langer wordt niet aangeraden omdat de oliën langzaam opdrogen en de bonen een muffige geur en smaak zullen produceren. Staan jouw koffiebonen doorgaans langer dan twee maanden in de kast? Dan is het een idee om een kleinere hoeveelheid koffie aan te schaffen. Zo geniet je telkens weer van een lekker bakje verse koffie.

Gemalen koffie bewaren

Voor gemalen koffie gelden eigenlijk dezelfde regels als voor koffiebonen. Ook gemalen koffie bewaar je het liefst in een donkere, luchtdichte verpakking. De aroma’s vervliegen zodra ze in contact komen met zuurstof, dus laat de pot niet te lang open staan. Gemalen koffie gaat daarentegen wel een stuk korter mee dan koffiebonen. Eigenlijk kun je na 10 dagen al proeven dat de kwaliteit achteruit gaat. Ook hier geldt het advies, koop een kleinere verpakking als je gemalen koffie maanden in de kast blijft staan. Of nog beter, koop koffiebonen en investeer in een goede koffiemaler!

Uitgelicht

Gerelateerd

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Geen producten in winkelmand

Verder winkelen